Απαγόρευση των Αντιβακτηριακών Προϊόντων προσωπικής υγειηνής + μια συνταγή


Η Γραμματεία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) με ανακοίνωσή του απαγορεύει  τα αντιβακτηριακά σαπούνια  γιατί πολύ απλά κανείς δε μπορεί να αποδείξει ότι είναι πιο δραστικά από τα κοινά σαπούνια και το νερό.


Όταν γέννησα τον Άγγελο στο δωμάτιο που μοιραζόμουν με άλλες δυο κοπέλες ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με αυτά τα αντιβακτιριακά προϊόντα.
Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της αποστείρωσης. Μόνο κάποιο Betadin στις πληγές έτσι για το εθιμοτυπικό του πράγματος (για όσους θυμούνται το Κόκκινο!).

Πριν λοιπόν περίπου μια εβδομάδα διάβασα την ανακοίνωση του FDA και μεταξύ μας.. χάρηκα.. (βασικά χάρηκα ξανά, γιατί το είχα διαβάσει και το 2013 και το 2014... :D) 

Ε μα πια! Αντιβακτηριακό το ένα, σκοτώνει τα πάντα το άλλο, καταστρέφει το 99% των μικροβίων το 3ο.. Όλα τα σπίτια έχουν τιγκάρει το μπάνιο τους με μπουκαλάκια και μπουκαλάκια για να απολυμαίνουν των παιδιών τους τα βρώμικα χεράκια επιστρέφοντας από τον παιδικό ή το σχολείο.

Έρχονται λοιπόν οι Αμερικάνοι και όπως τα δημιούργησαν... τα ξεδημιουργούν.
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι αντιβακτηριακοί παράγοντες των σκευασμάτων αυτών κάνουν ακριβώς τη δουλειά τους, και ίσως τελικά είναι πιο επικίνδυνα από όσο ακίνδυνα!
Η Γραμματεία Τροφίμων και Φαρμάκων λοιπόν της Μεγάλο-ηπείρου άλλαξε τους κανόνες και αναφέρει πως προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν συγκεκριμένους αντισηπτικούς παράγοντες ανακαλούνται (σε διάστημα 1 έτους) και δεν επανακυκλοφορούν. Και αυτό γιατί δεν είναι σε θέση επισήμως να ανακοινώσουν οτι το προϊόν τους είναι ασφαλέστερο απο το κοινό σαπούνι και πως οι "δυνάμεις" του δεν αλλάζουν μετά από συχνή χρήση (ουπς).
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ουσίες triclosan (υγρό κρεμοσάπουνο) και triclocarban (μπάρες σαπουνιού).


Ο κανόνας αφορά σαπούνια και όχι υγρά αντισηπτικά και υγρά μαντηλάκια. 
Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνή χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να αποφέρει ακόμα και ορμονολογικά προβλήματα. 
Η ουσία λοιπόν είναι οτι το άφθονο νερό και το σαπούνι παραμένει ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος καθαριότητας και φροντίδας των χεριών και του οργανισμού μας απο τα βλαβερά μικρόβια! 
Αν βέβαια έχετε επιχειρηματικό κόλλημα σαν το δικό μου... σκεφτείτε πόσες εταιρίες που έχουν επενδύσει σε τέτοιο marketing τί ζημιά έπαθαν... 

Τονίζω οτι η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένες ουσίες -  triclosan (υγρό κρεμοσάπουνο) και triclocarban (μπάρες σαπουνιού)- και ειναι για σαπούνια προσωπικής υγιεινής.. τα καθαριστικά ακόμα δεν έχουν απαγορευτεί.. αν και να σας πω κάτι ρε κορίτσια (και αγόρια).... ξύδι/ οινόπνευμα/ χλιαρό νεράκι και είμαστε καλα και χωρίς μικρόβια...Όσο πιο πολύ αποστειρωμένα ζούμε... τόσο πιο πολύ αρρωσταίνουμε..

* Σε περίπτωση που το νερό και το σαπούνι δεν είναι προσβάσιμα τότε να χρησιμοποιείτε σκευάσματα με βάση το οινόπνευμα με ποσοστό αλκοόλης μεγαλύτερης των 60%.
Εσείς τι πιστεύετε? Σας απασχολεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση? Τι είδους σαπούνι χρησιμοποιείτε?

extra:
Συνταγή για φυσικό αντιβακτηριακό υγρό κρεμοσάπουνο (για όσους δε τους καλύπτει το κοινό σαπούνι και νερό)
250 ml 

1 κούπα υγρό σαπούνι καστίλης (βρείτε το εδώ ή εδώ)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι 
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
1 κουταλάκι της σούπας βιταμίνη Ε ή Σιτέλαιο.

αναμιγνύετε τα υλικά στο δοχείο με την αντλία που χρησιμοποιείτε- κλείστε- ανακινήστε Ετοιμο!

Συμβουλή : στο ξέπλυμα χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό.
Συμβουλή 2: πόση ώρα πλένουμε τα χέρια μας? η γιαγιά μου έλεγε να πω το Πάτερ Ημών αλλά επειδή μεγαλώνω 2 παιδιά multi-culti και multi-religion  τους λέω να λένε το Φεγγαράκι μου Λαμπρό ή γενικά κάποιο γρήγορο παιδικό τραγουδάκι (τώρα.. εσείς τραγουδίστε ενα ρεφρέν απο τα σουξέ της εποχής!)

αν δε θέλετε άρωμα λεμόνι- πορτοκάλι τότε συνδυάστε
λεβάντα- μέντα 
ή δεντρολίβανο- λεμόνι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...