Γράμμα στη μαμά του μπαμπά του 2038



Αγαπητή Μητέρα,

σε εσένα μιλάω που έτρεξες λίγο πριν τον Αγιασμό του σχολείου στο ΚΕΠ της γειτονιάς σου να υπογράψεις την υπεύθυνη δήλωση που έγινε viral στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης, και σε εσένα που χωρίς να σκεφτείς, χωρίς να νοιαστεις έκανες Share και Like σε αυτή την υπεύθυνη δήλωση, και επαινείς τη μητέρα αυτή που έχει τα κότσια να σταθεί ενάντια στην "ισλαμοποιηση" (#not) του ελληνικού σχολείου. 

Εισαι η Μητέρα που εξύμνησε η Πολυδούρη, που έκλαψε ο  Παπαδιαμάντης, που πόνεσε ο Χριστιανόπουλος, που για εκείνη έγραψε ο Ελύτης. Είσαι μητέρα, είμαστε όλες μητέρες που πονέσαμε, πονάμε και θα πονάμε το ίδιο για τα παιδιά μας. Είσαι μητέρα και θες για το παιδί σου το καλύτερο. Δεν έχεις  iphone και πας στην Λαϊκή της Τετάρτης αφού αφήσεις το παιδί στο σχολείο. Αγόρασες τα σχολικά σου απο τα Jumbo και τα Lidl χωρίς να νοιαστείς για την ποιότητα του υλικού γιατί δε μπορείς με τον μειωμένο μισθό. Έντυσες τα βιβλία του παιδιού σου βιαστικά και εχουν όλα φουσκαλίτσες. Πίνεις νες καραβίσιο και μαγειρεύεις χοιρινό γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για μοσχάρι. Σιδερώνεις βλέποντας Φουρθιώτη και αναρωτιέσαι που πήγε η Σπυροπούλου. Μαγειρεύεις συνταγές απο τα  groups του Facebook και κράζεις τους γονείς που δεν κάνουν εμβόλιο στα παιδιά τους γιατί θα κολλήσουν το δικό σου περίεργες αρρώστιες. Είσαι η μητέρα που αγοράζει την καλύτερη τούρτα για τα γενέθλια του γιού της και τα ωραιότερα φορέματα για την κόρη της. Είσαι η μητέρα που έβλεπε τη Σεχραζατ και σκέφτεται να μην ξανα αγοράσει ψάρια για τα επόμενα 2 χρόνια γιατί δεν εμπιστεύεται τον ψαρά της που σίγουρα θα της πουλήσει ψάρια της πετρελαιοκυλίδας των Σεληνίων. Είσαι μητέρα ήρωας που οδηγείς νευρικά το Κορόλλα του μπαμπά σου για να προλάβεις την 6ευρη του Βασιλόπουλου. Είσαι η μαμά που στο δημοψήφισμα ψήφισες κάτι που δεν ξέρεις τι, που πήγες στο Σύνταγμα χωρίς να ξέρεις τον λόγο.

Είσαι η κόρη της μαμάς που σε κυνήγαγε για τις κοπάνες, είσαι η κόρη της μαμάς της εποχής του Αρσένη, είσαι η κόρη της μαμάς των Πολυκλαδικών, των καταλήψεων. Είσαι η κόρη της μαμάς των Camel Μαλακό, της 5ήμερης στη Ρόδο, κόρη της μαμάς με τις δέσμες και δέσμια των καιρών. Είσαι η κόρη της μαμάς που δεν είδε πολύ τηλεόραση γιατί έβγαινε πλατεία Μέμου, κόρη της μαμάς που την άραζε στα σκαλάκια στο Θησείο. Είσαι η κόρη της μαμάς που μετράει απουσίες, και μένει μετεξεταστέα. Είσαι η κόρη της μαμάς που δεν έμαθε ποτέ Αρχαία Ελληνικά και επέλεξε να μην δώσει Πανελλήνιες. Είσαι η κόρη της μαμάς που είδε τον Τιτανικό 4 φορές. Είσαι η κορη της μαμάς που σε κάλυπτε στον μπαμπά, είσαι η κόρη της μαμάς που στην έσπαγε. 

Είσαι η μαθήτρια που στα θρησκευτικά πήγαινε να βρέξει το σφουγγάρι και χόρευε μακαρένα στο μπαλκόνι του σχολείου μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Είσαι η μαθήτρια που στη γυμναστική είχει συνέχεια περίοδο και που δεν έβρισκε καμια λογική στην υποχρέωση να μάθει εξισώσεις δευτέρου βαθμού. Είσαι η μαθήτρια που της αρκούσε να ξέρει τις εθνικές γιορτές και χόρευε στα Σίδερα και το Βαρελάδικο. Είσαι η μαθήτρια που δεν ήξερε τον λόγο του σχολείου, ούτε τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, και ας ήσουν 17. 

Είσαι η μαθήτρια που δυο φορές το χρόνο πήγαινες στο σχολείο σάχαρη, μακαρόνια και κουτιά γάλα εβαπορέ για τα παιδιά στον πόλεμο. Είσαι η μαθήτρια που έδινε 500 δραχμές κάθε Χριστούγεννα για τη UNICEF και τα παιδάκια στην Αιθιοπία και την Ουγκάντα. Είσαι η μαθήτρια που έγραφες εκθέσεις για την Ειρήνη και την αδικία του Πολέμου. Είσαι η μαθήτρια που έκανες πάντα τα πιο ωραία γράμματα αλλα έπαιρνες 8 στον έλεγχο. Είσαι η μαθήτρια που δεν κατάλαβες τι σημαίνει το μάθημα εικαστικά την 6η ώρα της Παρασκευής. Είσαι η μαθήτρια που το 91 δε σου ειπε κανένας γιατι γέμισε το σχολείο σου Ρωσσοπόντιους και Αλβανάκια. Είσαι η μαθήτρια που δεν ξέρεις πόυ τα μόνα τραγούδια που θυμάσαι απο το σχολείο είναι ο Δρόμος και το Ακορντεόν, αλλά δε μπορείς να θυμηθείς σε ποιες γιορτές τα λέγατε.

Είσαι η μαθήτρια δημοσίων υπαλλήλων που κάθε 3-4 χρόναι άλλαζαν αφεντικά, σύνδικους, σωματεία, υπουργούς και συστήματα. Είσαι η μαθήτρια δημοσίων υπαλλήλων που ποτέ δεν έκαναν πράξη όλα όσα σου δίδαξαν. Είσαι η μαθήτρια δημοσίων υπαλλήλων που σου έμαθαν οτι η παπαγαλία είναι ο μόνος τρόπος να πας διακοπές και να μην μείνεις στο μάθημα. Είσαι η μαθήτρια δημοσίων υπαλλήλων που δεν σκέφτηκαν ποτέ τη δουλειά τους ως λειτούργημα αλλα ώς εργασία με 100+ ημέρες διακοπών, 2ετή αδεια μητρότητας μετ'αποδοχών και κύρος, δυναμη και εξουσία. Είσαι η μαθήτρια δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν τις προέδρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Δημοτικούς Συμβούλους. Είσαι η μαθήτρια δημοσίων υπαλλήλων που προτιμούσαν να διώχνουν τον μαθητή απο την τάξη αντί να κάνουν την τάξη πιο προσιτή στο μαθητή. 

Είσαι μαθήτρια των σχολείων με τις καφέ κουρτίνες, τα ζεστά καλοριφέρ, του μίλκο, της λουκανικόπιτας με σάλτσα, της ζαμπονοτυρόπιτεα και της τούρκικης τουαλέτας. 

Εισαί εσύ που δε θυμάσαι πώς λειτουργεί το σχολείο γιατί ποτέ δεν πάτησες με τη θέλησή σου γιατι το σπίτι σου, το σύστημα, οι εποχές ήταν αρνητικές. Είσαι εσύ που έλεγες να μπεις σε κανα ΑΕΙ για να γίνεις μετά τραπεζικός. Είσαι εσύ που δεν κόβεις αποδείξεις για να μην πληρώνεις εφορία, ενώ ποτέ δε σκέφτηκες πως αμα έκοβες αποδείξεις δε θα υπήρχε λόγος να πληρώσεις εφορία (σε εναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο που δε του έδωσες ποτέ την ευκαιρία να φανεί).

Είσαι εσύ που Τετάρτη και Παρασκευή δε νηστεύεις, δεν σε νοιάζουν οι γιορτές των Αγίων, δεν σε απασχολεί η λειτουργία των Χριστουγέννων και δεν έκατσες ποτέ μετά την Ανάσταση στην Λειτρουγία. Είσαι εσύ που μεταλαμβάνεις τυπικά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για να μην πάει χαμένη νηστεία. Είσαι εσύ που δοξάζεις παντού την Ελλαδάρα. Είσαι εσύ που όταν πήγες στο εξωτερικό για σπουδές εψαχνες φραπέ με εβαπορέ. Είσαι εσύ που εχεις ρίζες Βλάχικες, Αρβανίτικες, Πολίτικες. Είσαι εσύ που αγόρασες το  DVD της Πολίτικης Κουζίνας, αλλά δεν είδες ποτέ το Sugar Town. Είσαι εσύ που το 2000 τσάκιζες τα φαλαφέλ στην Κολοκοτρώνη στη Στοά αλλά τότε στο λέγανε Νηστίσιμο σουβλάκι. 
Είσαι εσύ που νοίκιασες το διαμέρισμα στην Ιουλιανού σε κάτι Πολωνέζες 400 ευρώ και ας αξίζει 150. Είσαι εσύ που καταδικάζεις τους Μετανάστες, δεν ξέρεις που πέφτει ο Αγιος Παντελεήμονας, θες να πας την κόρη σου στη σχολή του Μεταξόπουλου και αποθεώνεις τα αδέλφια Αντετοκούμπο. Είσαι εσύ που το Γ4 στον Άλφα ποτέ δεν κατάβαλες τι πράγματεύεται. Είσαι εσύ που βρίζεις τον Ερντογάν για τον φανατικό ισλαμισμό του. Εισαι εσύ που κοροϊδεύεις τον Τράμπ για τον γραφικό φασισμό του. Είσαι εσύ που φώναζες Ορέστη Απ το Βόλο, Μαρία απ' τη Σπάρτη και ανατρίχιαζε η αίθουσα στη γιορτή του σχολείου. Είσαι εσύ  που δεν ξέρεις ποιος ειναι ο Γρηγόρης Λαμπράκης γιατι ήταν εκτός ύλης. Εισαι εσύ που βλέπεις και ξανα βλέπεις την Υπολοχαγό Νατάσσα και εισαι περήφανη για τον Μεγα Αλέξανδρο. 

Είσαι η εγγόνα της γιαγιάς που πίστεψε στην αστυφιλία, και άφησε το χωριό και ήρθε στην πόλη. Είσαι η εγγόνα της γιαγιάς που την έδιωξαν απο τις ρίζες της και ρίζωσε σε ξένα χώματα και στα χάρισε. 

Εισαι η μάνα που δηλώνει υπεύθυνα οτι θες το παιδί σου να μην αποκτήση καμια  γνώση "ξένη" προς την δική σου συνήθεια. Είσια η μάνα που φοβάται να ακούσει το καινούριο γιατί δεν ξέρει πως να το διαχειρηστεί. Είσαι η μάνα που δηλώνει υπεύθυνα οτι δε θέλεις το παιδι σου να μάθει προσευχές άλλων λαών αλλά ξεσκίζεσαι να μάθεις τον χαιρετισμό στον ήλιο στο μάθημα των pilates. Είσαι η μάνα που δε θελει να μάθει για τη Μητέρα του Χριστού στο Κοράνιο, αλλά δεν ξέρεις που ειναι ο τάφος της Παναγίας που γιορτάζεις τον Δεκαπενταύγουστο. Είσαι η μανα που δηλώνει υπεύθυνα οτι δε θέλεις το παιδί σου να μάθει τις τελετές ενηλικίωσής στον Ιουδαϊσμό αλλά τσακίζεσαι να δεις τα γαλλικά documentary με τις φιλές της Αφρικής. Είσαι η μάνα που δηλώνει υπεύθυνα οτι δε θέλεις το παιδί σου να διδαχθεί το Κοράνι και την ΤΕΝΕΚΑ αλλά πιστεύεις στον Αδάμ, την Εύα τους προφήτες, έχει την Παλαιά Διαθήκη κάπου στη βιβλιοθήκη σου. 

Είσαι η μάνα που δηλώνεις υπεύθυνη για το τι θα διδαχθεί το παιδί σου στο σχολείο και για το πως θα γίνει ο ίδιος αύριο υπεύθυνος πολίτης σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Είσαι η μάνα που δεν έχει ιδέα για την διαπολιτισμική εκπαίδευση γιατί πολύ απλά δε σε αφορά, όπως δε σε αφορούσαν τότε οι εξισώσεις δευτέρου βαθμού. Είσαι η μάνα που δεν έχει ιδέα για το τι αρνείται υπεύθυνα. Είσαι η μάνα της Ελλάδας του 2017 που μοιάζει με τον πατέρα, τον αδελφό του Αφγανιστάν την εποχή των Ταλιμπάν, τότε που απαγόρευσαν στα παιδιά τους οτιδήποτε μη Ισλαμικό, οτιδήποτε μη Αφγανικό.

Είσαι η μητέρα για την οποία πρέπει το υπουργείο παιδείας να δημιουργήσει ειδικά μαθήματα εκσυγχρονισμού και πολιτισμού. Είσαι η μητέρα που πρέπει η δασκάλα να σκίσει μπροστά σου την υπεύθυνη δήλωσει και να σου βάλει πρόχειρο διαγώνισμα στο μάθημα των αξιών, της αλληλεγγύης και του πολιτισμού. Είσαι η μητέρα των παιδιών των 17 εδρών.

με ελπίδα για μελλοντική εκτίμηση
μια μητέρα που πιστεύει στη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τα ουράνια τόξα.
."...γιατί το αδοκίμαστο και το απ' αλλου φερμένο, δεν το αντέχουν οι άνθρωποι."
Οδ. Ελύτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...